< Terug naar overzicht

De Bosnodig Moestuin

In sommige bomen is al een licht groen waasje te zien: nieuwe blaadjes! En hoewel er in de moestuin van Bosnodig ook in de wintermaanden wat te doen was, beginnen onze groene vingers wel extra te kriebelen van deze eerste lente tekenen. Want wat hebben we er zin in!

Vorig jaar zijn we bij Bosnodig met de moestuin begonnen en dat vergde best wat planning en voorbereiding. Want met zeven vakken van 10x10 meter hadden we heel wat te doen.

Ook begonnen we wat later in het seizoen, waardoor er in korte tijd veel moest gebeuren. Denk aan het maken van een teeltplan (wat komt waar te staan), het checken van de bodem (waar bestaat deze uit en wat moeten we nog doen om er goed van te kunnen oogsten) en natuurlijk het zaaien en planten zelf!

Helaas hebben we (nog) niet de beschikking over een kas en onze vensterbanken zijn ook geen kilometers lang, zodat we niet de gelegenheid hadden om binnen voor te zaaien. We hebben alles ter plaatste, direct in de volle grond gezaaid. En omdat het al wat later in seizoen was, was dat ook goed te doen.

Successen en uitdagingen

Een opsomming van welke groente we allemaal hebben geteeld het afgelopen seizoen: spinazie, rucola, capucijners, erwten, aardappels , koolrabi, raapstelen, diverse slasoorten, palmkool, winterpostelein, winterui, knoflook, paprika, pompoen, gele en groene courgettes, klimbonen, palmkool, stokslabonen en kievitsbonen. En misschien nog wel meer. Daarnaast hebben we ook een heleboel bloemen gezaaid; sommige om op te eten of thee van zetten, andere voor of juist tegen de beestjes. Zo zaaiden we goudsbloemen, wilde kamille, zonnebloem, cosmea, komkommerkruid, bolderik en oost Indische kers.

We hebben van alle gezaaide en geplante gewassen kunnen oogsten. Er waren courgettes zo ver het oog kon zien en de laatste palmkoolbladeren staan nog op het veld. Al hadden we een aantal uitdagingen. Want het afgelopen seizoen was nogal heet en droog. En ons ‘irrigatiesysteem’ bestond uit het handmatig oppompen van grondwater om zo gietertje voor gietertje alle bedden van vocht te voorzien. Gelukkig waren er een aantal trouwe vrijwilligers die ons daarbij dag na dag hebben geholpen.

Een andere uitdaging was (en is nog steeds) de bodem. De grond hier is jarenlang gebruikt voor hetzelfde; namelijk het verbouwen van gras. Dat heeft de bodem nogal verarmd en groenten vragen andere voedingsstoffen dan gras. Daarbij is het kleiige grond. En als het dan ook nog droog en heet is, wordt het als het ware ‘gebakken’ en dus net beton! Niet handig voor het wortelen van jonge plantjes

Irrigatiesysteem van vorig jaar

Nieuw seizoen, nieuwe kansen

Daarom gaan we dit jaar een paar dingen anders aanpakken. Zo gaan we de grond en de structuur ervan verbeteren en voeden door onder andere compost te gebruiken. Dit trekt bodembeestjes aan zoals pissebedden, regenwormen, slakken en spinnen. Zij maken de grond luchtig, waardoor de zaailingen makkelijker hun wortels kunnen verspreiden.

Ook hopen we een minder door mensen aangedreven irrigatiesysteem aan te kunnen leggen dit jaar, zodat het sjouwen met gieters ons bespaard blijft.

Natuurlijk gaan we ook wat nieuwe dingen proberen! Zo hebben we in de moestuin een plek gereserveerd voor asperges, een vaste plant die 8 tot 10 jaar op dezelfde plek geteeld kan worden. Wat meer toegespitst op de warmte willen we bataten - zoete aardappels - gaan proberen. En we denken aan amarant, een plant met een aardse smaak waarvan je de bladeren kunt eten als spinazie en de zaden als graanvervanger.  

Ook willen we de bodem rondom de planten gaan mulchen; wat betekent dat je de bodem bedekt houdt met organisch materiaal zoals gemaaid gras, blaadjes en stroo. Dit voorkomt dat de grond uitdroogt als het warm is en het geeft onkruid minder kans om z’n kop op te steken. En in de winter houdt het de bodem juist relatief warm.

Ecologisch moestuinieren

Bij Bosnodig doen we aan ecologisch moestuinieren en we laten ons inspireren door methodes die aansluiten bij de natuur. Denk aan bijvoorbeeld permacultuur (met in plaats van tegen de natuur werken), de no-dig methode (niet graven, schoffelen of op een andere manier de bodem verstoren) en hügelbedden (het ingraven van een grote concentratie grof organisch materiaal zoals boomstammen, waardoor een verhoogd bed met meer voeding voor lange termijn ontstaat).


Tips voor startende moestuinier

Ga je dit jaar voor eerst met een moestuin aan de slag, begin dan niet te groot. Kijk daarnaast naar de natuur die er al is. Welke bodem heb je, welke plantensoorten doen het goed op de grond die je voor ogen hebt. En ga van daaruit samenwerken met de natuur.

Bij Bosnodig organiseren we vanaf 18 maart op vier zaterdagochtenden een cursus voor ecologisch moestuinieren. Gegeven door tuinvrouwen Iris en Dieuwke, die je meenemen in deze wondere wereld. Daar lees je hier meer over >> www.bosnodig.nl/agenda.

En elke maandagochtend wordt er gewerkt in de moestuin bij Bosnodig. je bent van harte welkom om te komen kijken hoe het dit jaar gaat en om zelf de handen uit de mouwen te steken. Graag even aanmelden via info@bosnodig.nl