De Plataanfamilie (platanaceae) kent zes soorten waarvan slechts twee worden geplant in de Benelux. De gewone Plataan (platanus x hispanica) is de meest aangeplante soort.
Platanen zijn herkenbaar aan de camouflageschors. Deze ontstaat door oude bruine schors die afbladdert waardoor onderliggende gele en groene kleuren tevoorschijn komen. De bladeren lijken qua vorm wel op Esdoornbladeren, maar bij de Plataan staan de bladeren verspreid op de twijgen en niet tegenover elkaar zoals bij Esdoorns. Na het ontluiken zijn de bladeren bedekt met pluizige haartjes die een hooikoortsachtige, allergische reactie kunnen veroorzaken. De bloemen en vruchten hangen in bolletjes onder elkaar die uiteen vallen in vele kleine zaadjes als deze rijp zijn. De haren hiervan dienen voor de verspreiding van zaden door de wind.
De gewone Plataan is een van de sterkste stadsbomen. Deze kan tot 40 meter hoog worden en kan gesloten verharding, voedselarme bodems, droogte en strooizout goed verdragen. Windgevoelige plaatsen is de gewone Plataan wat minder geschikt voor, dan waait hij scheef. Het hout van de Plataan is een fraaie houtsoort voor meubels, draaiwerk en houtsnijwerk.